9.11.2018 10:15 | Macho

Za túto vlastnosť budeme našim predkom asi ďakovať navždy

Zdroj: iStockphoto
Etanol je toxický pre väčšinu živočíchov. Ak vtáky či cicavce skonzumujú skvasené ovocie, majú ťažkú otravu. Keď nezahynú, tak sú aspoň na pár hodín vyradení z prevádzky. Prečo sa u predkov človeka ale vyvinul gén kódujúci enzýmy pre odbúravanie etanolu, nebolo jasné.

Podľa antropológov a archeológov ostal gén aktívny, pretože bol evolučne výhodný. Etanol síce pri pravidelnej konzumácii vo vyššej miere stále poškodzuje zdravie človeka a poškodzoval aj organizmus našich predkov, lenže ti jedinci, ktorí ho dokázali odbúravať, boli menej sociálne utlmení, dokázali lepšie komunikovať s ostatnými členmi tlupy, boli dôverčiví a ľahšie vytvárali úzke väzby. A to je evolučná výhoda, ktorá zabezpečila šírenie génu pre alkoholdehydrogenázu, vďaka ktorej môžeme konzumovať alkohol dodnes.

Etanol je pre ľudské telo stále jedom. Takže vo väčšom množstve poškodzuje bunky, tkanivá a celé orgány. Ale v malom množstve nemusí škodiť. Riziko rakoviny je v tom prípade nízke, navyše rozťahuje cievy a podporuje kondíciu obehovej sústavy, ale predovšetkým odbúrava stres a rôzne psychické bloky, takže pôsobí ako sociálny „lubrikant a tmel“. Uľahčuje  zoznamovanie s cudzími ľuďmi, robí kolektív priateľskejší a zomknutejší. Lenže alkohol je démon, v malom množstve prospieva, ale vo väčšom začne škodiť. Ako telu, tak aj psychike. A môže človeka naopak podporovať v protispoločenskom správaní, agresivite voči okoliu alebo ľahostajnosti k životu a bežným denným rituálom.

Nebolo celkom jasné, prečo naši predkovia, ktorí  občas zjedli skvasené ovocie obsahujúce etanol, začali túto látku metabolizovať. Stalo sa tak pred desiatimi miliónmi rokov. „Alkohol pomáha tvoriť sociálne vzťahy a identifikáciu, v skutočnosti tvorí sociálny svet človeka,“ tvrdí antropológ Michael Dietler z Chicagskej univerzity.

Čítajte ďalej
VIDEO
Najčítanejšie