6.11.2018 10:20 | Macho

Aké sú výhody varenej a za studena pripravovanej kávy?

Zdroj: iStockphoto
Je lahodnejšia a má často až kvetinovú či ovocnú chuť. Za studena lúhovaná káva sa pripravuje niekoľko hodín maceráciou kávy vo vode izbovej teploty.

A hoci je vyhľadávaná pre svoju delikátnu chuť, z hľadiska zdraviu prospešných účinkov sa tej varenej nevyrovná. Varom sa totiž do roztoku dostáva oveľa viac fenolických antioxidantov. A tiež neplatí, že studená verzia je zásaditejšia ako horúci nápoj.

Zistili to chemici z univerzity Thomasa Jeffersona a Filadelfskej univerzity. Podľa nich síce oba nápoje majú podobné pH, ale ten varený je mnohonásobne bohatší na antioxidanty. Práve za studena lúhovaná káva sa odporúča ľuďom, ktorí sa sťažujú na to, že je varený nápoj príliš kyslý. To je ale mýtus, nakoľko oba nápoje majú takmer zhodné pH. „Káva obsahuje mnoho antioxidantov, pokiaľ ju teda pijete v striedmom množstve, výskumy dokazujú, že môže prospievať zdraviu. My sme zistili, že za studena lúhovaná káva nie je v ničom lepšia a že tá varená obsahuje oveľa viac antioxidantov,“ tvrdia autorky profesorky Nina Raoová a Megan Fullerová.

Čítajte ďalej
VIDEO