11.8.2018 16:15 | Zaujímavosti

Tu konečne funguje, že jedlo zo stolov bohatých ide chudobným

Zdroj: iStockphoto
Efendiho život na predmestí Jakarty je na sto honov vzdialený životu bohatého páru, ktorý minul na svadbu v prepočte stotisíc euro. Ale vďaka programu boja proti plytvaniu potravinami mohol aj on ochutnať pochúťky zo svadobnej hostiny, rovnako ako ďalší chudobní, píše agentúra AFP.

"Nečakal som to. Zrazu som sa mohol zadarmo najesť," hovorí tento šesťdesiatnik, ktorý si zarába na živobytie tým, že zbiera odpadky, hlavne plasty, ktoré potom predáva. Potraviny pochádzali z projektu Zdieľaná dobročinnosť, ktorý zastrešuje nevládna organizácia Foodcycle. Tá rozdeľuje chudobným zvyšky zo svadobných hostín v krajine, kde sa jedlom nesmierne plytvá. Súostrovie v juhovýchodnej Ázii je podľa minuloročnej štúdie Economist Intelligence Unit po Saudskej Arábii druhou krajinou na svete, kde sa najviac plytvá potravinami. V Indonézii, kde žije 260 miliónov ľudí, každoročne vyhodí každý obyvateľ takmer 300 kilogramov potravín. Za Indonéziou nasledujú Spojené štáty. Podľa Organizácie OSN pre výživu a poľnohospodárstvo (FAO) sa vo svetovom meradle každoročne vyhodí 30 percent vyprodukovaných potravín, čo je 1,3 miliardy ton v hodnote miliárd €.  Boj proti plytvaniu potravinami na svadbách sa zatiaľ sústreďuje na Jakartu, ale jeho zakladateľka Astrid Paramitová dúfa, že sa rozšíri aj na ďalšie mestá a na ďalšie príležitosti, ako sú rôzne konferencie a schôdzky, kde sa podáva občerstvenie. Jakarta je metropola extrémov, kde mrakodrapy susedia s chudobnými predmestiami, a kde sú značné rozdiely medzi bohatými a chudobnými.

Luxusná svadba Aldena Lukmana a Jessiky Widjajovej, zakladateľov jedného start-upu, stála vyše 94 000 €. To je viac, ako si veľa Indonézanov zarobí za celý život. "V Indonézii sa koná veľa svadieb a na ktorých je priveľa potravín, zatiaľ čo v krajine je bohužiaľ mnoho chudobných," dodáva Astrid Paramitová. Ak sa tu toľko plytvá jedlom, je to čiastočne spôsobené miestnou tradíciou, ktorá velí, aby bolo na svadbu pozvaných čo najviac hostí, ktorí  väčšinou na pozvanie neodpovedajú, či prídu alebo nie. Preto organizátori svadieb objednávajú oveľa viac jedla, ako sa zje. Od novembra 2017 sa k iniciatíve Astrid Paramitovej pripojila päťdesiatka svadieb. Zhromaždilo sa asi 1,6 tony potravín, ktoré boli prostredníctvom potravinových bánk rozdelené chudobným. Indonézska potravinová banka okrem toho spolupracuje s pekárňami a chudobným rozdeľuje čerstvý chlieb.

Keby sa jedlá pripravovali v rôznych porciách, od malých cez stredné po veľké, prispelo by to k menšiemu plytvaniu, domnieva sa Arief Daryanto, expert na výživu a profesor na poľnohospodárskej univerzite v Bogore na predmestí Jakarty. "Indonézia by sa mohla vysporiadať s plytvaním potravín aj  tak, že by dávala pokuty obchodom a supermarketom, ktoré jedlo vyhadzujú," hovorí. V Jakarte mladomanželia, ktorí súhlasili s tým, že zvyšky zo svadobnej hostiny budú odovzdané chudobným, inšpirujú ďalšie páry, aby ich napodobnili. "Obslúžili sme všetkých hostí, ktorí prišli, a jedlo ostalo. Je nutné, aby ľudia premýšľali, ako nadbytok potravín využiť a dať ich tým, ktorí to potrebujú," dodáva Alden Lukman.

Čítajte ďalej
VIDEO