4.8.2018 06:00 | Zaujímavosti

Ak nejdú vidiečania do reštaurácie, tak príde ona za nimi

Zdroj: facebook Le Bus 26
Na prvý pohľad to vyzerá ako veľký zelený autobus stratený v poliach s výhľadom na vyhasnuté sopky v Auvergne. Ak sa prizrieme bližšie, zistíme, že to je francúzsky unikát - pojazdná reštaurácia.

Prechádza týmto málo obývaným regiónom, aby sa priblížila zákazníkom. Tento Bus 26 každý mesiac zastavuje na námestí niektorej obce, na nádvorí starého zámku alebo uprostred prírody v centrálnom Francúzsku. S myšlienkou prišiel pred štyrmi rokmi šéfkuchár Charles Moncouyoux, ktorého žena Mélina mu v kuchyni pomáha. Manželia prešli praxou u dvoch veľkých šéfkuchárov: u Régisa Marcona v Saint-Bonnet-le-Froid, ktorý sa môže pochváliť  tromi michelinskými hviezdičkami, a u Philippa Bruna v Alleyras. Manželia si pôvodne chceli založiť bežnú reštauráciu, ale jedna večera na nákladnom člne v Paríži zmenila ich názor. "Nadchli sme sa pre túto myšlienku," hovorí Charles Moncouyoux.

Objavili turistický dvojposchodový autobus, ktorý už mal za sebou nejaké tie kilometre. Stálo ich to 490.000 €. Priestor pre reštauráciu bol rozšírený a strecha o pol metra zvýšená. Reštaurácia tak teraz môže usadiť 26 hostí. Je pohodlná, vo farbe dreva a s výhľadom. Stoly rovnako ako stoličky sú pripevnené k podlahe a je tu aj dosť priestoru, aby sa zákazník mohol cítiť dobre. Autobus je napájaný elektrinou z najbližšieho stĺpu elektrického vedenia a zásoby vody vystačia na jeden deň.

Koncepcia pojazdnej reštaurácie tu bola už predtým, ale pri jazde nie je možné jesť. Ďalšou nevýhodou je to, že sa počas jazdy nedá variť. "Nie je možné podávať ľuďom ohrievané jedlo," povedal agentúre AFP Moncouyoux, ktorý v roku 2005 asistoval šéfkuchárovi Sergi Vierovi pri jeho víťazstve v preslávenej gastronomickej súťaži Bocuse d'Or. V miniatúrnej kuchyni s rozlohe štyri metre štvorcové, v ktorej sa na niektorých miestach nemôžete ani narovnať, má všetko presne svoje miesto. "Je to tak trochu ako na Bocuse d'Or. Neustále musím byť v pozore, každý centimeter je dôležitý," usmieva sa 33 ročný šéfkuchár a pridáva korunné kvetinové plátky na jednohubky. Všetky pokrmy sú stopercentne domáceho pôvodu. Predbežná príprava jedál, zmrzliny a základy omáčok sa robia v technickej miestnosti, kde pracuje jediná zamestnankyňa pojazdnej reštaurácie Aurélia.

Zámerne obmedzený jedálny lístok sa pravidelne mení a dopriava dôstojné miesto lokálnym produktom. "Spolupracujeme s miestnym zeleninárom, výrobcom syrov a mäsiarom. Je zbytočné chodiť ďaleko, keď mám všetko blízko a väčšinou to je kvalitné. Našim cieľom je tiež priniesť istú dynamiku do obcí, kde zastavujeme," zdôrazňuje reštauratér. "Rozvírilo to trochu hladinu nášho života," potvrdzuje Jacques Barbecot, starosta Pulvérieres, obce s 420 obyvateľmi, kde sa autobus dočasne zastavil. "Umožňuje to ľuďom, ktorí nemajú vo zvyku chodiť do reštaurácii v meste, aby objavili veľkú kuchyňu," dodáva.

Reštaurácia Bus 26 neláka len miestnych: 40 percent hostí pochádza z ďaleka, často až zo Švajčiarska, z Belgicka a dokonca aj z Veľkej Británie. Rezervácie začínajú vždy 21. decembra a reštaurácia je hneď obsadená na rok dopredu. Bez ohľadu na taký úspech ale manželia ďalšie autobusy prikúpiť nechcú. "To už by som potom nebol kuchárom," hovorí Charles Moncouyoux, ktorý počíta s tým, že so svojim podnikom v dohľadnej dobe skončí. Manželia chcú ešte "dva alebo tri roky" obchádzať obce v Auvergne, pokým sa pustia do ďalšieho projektu, nového a prekvapujúceho. Ten je však zatiaľ tajomstvom.

Čítajte ďalej
VIDEO